Skip links

De verschillende soorten massages

De dosering van de massage moet worden aangepast aan de behoefte van een sportman. Voor een sportmasseur is het belangrijk om te weten wanneer je een bepaalde massage moet toepassen. Hierbij wordt er rekening gehouden wanneer de inspanning plaatsvindt of heeft plaatsgevonden. Een massage kun je daarom indelen in de volgende massages:

Preactiviteitsmassage
Deze massage vindt voor de sportactiviteit plaats. Het doel is om een goede doorbloeding te krijgen van de spieren. De spieren worden klaargemaakt en voorbereidt voor de aankomende inspanning. De kansen op blessures worden hierdoor vermindert. Dit is een preventieve en preparatieve massage. Echter vervangt deze nooit een warming-up.

Interactiviteitsmassage
Deze massage wordt gegeven in de pauze van een wedstrijd of training. De intensiteit van de massage hangt sterk af van het tijdstip en de pauze (hoe snel moet er weer een inspanning plaatsvinden). De interactiviteitsmassage dient aangepast te worden aan de spanning van de spieren. Vaak geldt dat er rustig gewerkt dient te worden en ligt de nadruk op ontspanning.

Postactiviteitsmassage
Zoals de naam al zegt wordt deze massage na een wedstrijd of training gegeven. Het doel is vooral het sneller afvoeren van afvalproducten en het ontwateren (dehydratie) van de spieren. Dit zorgt voor sneller herstel en minder spierpijn. De werking hiervan is te vergelijken met een cooling-down na een training of wedstrijd(maar vervangt nooit de cooling down).

Passiviteitsmassage
Deze massage wordt gegeven als er (tijdelijk) niet aan sport wordt gedaan. Deze massage is een algehele lichaamsmassage. De intensiteit en dosering hangen sterk af van het resultaat van het anamnese (onderzoek). Dit soort massages wordt vaak uitgevoerd bij sporters die tijdelijk uitgeschakeld zijn door blessures, hierbij uitgaand dat er rekening gehouden wordt met eventuele absolute of relatieve contra-indicaties. De passiviteitsmassage is er ter bevordering of instandhouding van de gehele conditie.

 

Bron: Willem Snellenberg, Handboek sportmassage

Join the Discussion

Return to top of page