Skip links

Looptraining voetbal

Wil jij sneller worden? Explosiever worden dan je tegenstander en het beste uit je seizoen halen? Dat kan!
Meld je nu aan voor mijn looptraining voetbal.

BOEK EEN GRATIS TRAINING

Looptraining voetbal


Hieronder vind je de voordelen van een looptraining voor voetballers:

Je wordt sneller en explosiever

Je wordt wendbaarder op het veld

Vermindert de kans op blessures

Je balans en coördinatie verbeteren

Jouw fysieke gesteldheid neemt enorm toe

Wanneer men aan looptraining voor voetbal denkt wordt er vaak gedacht aan een aantal sprintjes over het veld trekken. Maar dit is verre van wat een looptraining voor voetballers inhoudt. Als je kijkt naar wat een voetballer moet leveren tijdens een wedstrijd dan is dat nogal wat. Denk hierbij aan het constant veranderen van richting, lopen, sprinten, springen en vervolgens weer landen, keren en direct weer door. Een voetballer maakt dus allerlei soorten bewegingen in alle richtingen.

Als voetballer moet je lichamelijk dus goed ontwikkeld zijn om al deze bewegingen ook technisch goed uit te kunnen voeren, blessures te voorkomen en om goede prestaties te leveren. Een goede looptraining biedt hier uitkomst in en focust op specifieke aspecten waar vaak niet aan wordt gedacht.
Een goede looptraining voor voetbal is opgebouwd uit verschillende componenten/onderdelen om je algehele fysieke gesteldheid te verbeteren en focust dus niet alleen op het sprintwerk. 

Blessurepreventie

Blessurepreventie is een zeer belangrijk onderdeel van mijn looptrainingen. Met blessurepreventie wordt bedoeld dat er oefeningen worden gedaan om blessures zoveel mogelijk te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de warming up. De warming up is essentieel als het gaat om het voorkomen van blessures.
Ook de mobiliteit/flexibileit is iets wat zeker niet overgeslagen mag worden.

Het goed activeren van de spieren is ook van belang om een zo goed en effectief mogelijke training af te werken. Tijdens de looptraining wordt er meerdere keren maximale vermogen vereist. Door het goed activeren middels verschillende oefeningen worden je spieren hierop voorbereid.
Tijdens de trainingen wordt er ook aandacht besteedt aan techniek. Denk hierbij aan het correct landen na een sprong. 

Kracht en explosiviteit

Explosiviteit creëer je niet alleen door snel weg te sprinten maar zeker ook door je kracht te ontwikkelen. Door verschillende vormen van kracht te ontwikkelen train je ook om makkelijker te starten, te accelereren en te versnellen. Zonder kracht is het bijna niet mogelijk om het maximale uit je sprint te halen. Hoewel er tijdens de looptraining niet in het krachthonk wordt getraind, worden er wel enkele vormen van krachtoefeningen gedaan t.b.v. explosiviteit. Enkele voorbeelden van explosiviteit is het doen verschillende sprongvariaties.

Wil jij sneller worden? Explosiever dan je tegenstander en het beste uit je seizoen halen? Dat kan!
Meld je nu aan voor mijn looptrainingen.

BOEK EEN GRATIS TRAINING

Verbeter je snelheid met mijn looptraining voetbal

Snelheid is een breed begrip. De verschillende componenten waaruit het begrip snelheid bestaat zijn onder andere: reactiesnelheid, startsnelheid, versnellingsvermogen, maximale snelheid en snelheid uithoudingsvermogen. Bij een looptraining voor voetbal is het belangrijk om te weten wanneer je bepaalde loopafstanden (met de bijbehorende intensiteit) moet toepassen, en waar de focus op gelegd moet worden als het gaat om welke variant van snelheid. Denk bijvoorbeeld aan timing tijdens het wedstrijdseizoen of juist tijdens de zomer- en winterstop.

Reactievermogen

Snelheid in het voetbal betekent ook snel reageren op steeds veranderende situaties op het veld. Denk aan een actie die je tegenstander met de bal maakt waar jij zo snel mogelijk op moet anticiperen. Dit is een voorbeeld van een actie die je op het veld van te voren niet in kan schatten.
Met diverse oefeningen kan er getraind worden op het reactievermogen van de voetballer, in verschillende situaties.

Startsnelheid, acceleratie, versnellen en maximale snelheid

Het is belangrijk om het vermogen te hebben om snel te starten om vervolgens te accelereren en door te versnellen en soms zelfs je maximale snelheid te bereiken. Sneller bij de bal zijn dan je tegenstander, of je tegenstander inhalen kan net het verschil zijn tussen winnen en verliezen. Het is dus noodzakelijk om deze vormen van snelheid goed te beheersen, en dit is ook zeker te trainen.

Uithoudingsvermogen

Voetballers moeten in staat zijn om een wedstrijd uit te kunnen spelen zonder (te veel) vermoeid te raken. Uithoudingsvermogen is het vermogen om zolang mogelijk weerstand te bieden tegen vermoeidheid. Tijdens een wedstrijd wordt er continue van tempo verwisseld, er wordt heen en weer gelopen, er moet gesprint worden. Het is daarom belangrijk dat je uithoudingsvermogen in goede staat is. (Want niemand wil op de bank zitten.)

Hierbij moet er gekeken worden naar het type speler je bent en welke positie je speelt. Wanneer je bijvoorbeeld een opkomende back bent die vaak naar voren loopt om voorzetten te geven, dan moet jouw uithoudingsvermogen veel beter zijn dan een verdediger die zijn positie veel minder verlaat. Hoewel er meer op uithoudingsvermogen wordt getraind tijdens de zomer- en winterstop kan er per individu worden bekeken of hier extra aandacht aan besteedt  kan worden. Denk hierbij aan wanneer je net van een blessure terug komt. 

looptraining voetbal

Looptechniek

Bij een looptraining voor voetbal wordt de looptechniek van een voetballer te vaak onderschat. Er zijn vele voordelen wanneer je een goede looptechniek beheerst, bijvoorbeeld dat het de kans op blessures aanzienlijk vermindert. Verder loop je efficiënter door aan je looptechniek te werken. Hierdoor ga je veel zuiniger om met je energie, wat je wedstrijd ten goede komt. Tijdens de looptraining voor voetbal wordt uitgebreid aandacht besteedt aan jouw looptechniek. 

Wendbaarheid/agility

Het beschikken over een goede wendbaarheid als voetballer moet niet onderschat worden.
Agility betekent het vermogen om zo snel mogelijk van richting te veranderen zonder het verlies van o.a. snelheid, coördinatie, kracht en techniek.
Het is dus niet alleen belangrijk om voorwaarts te sprinten maar ook het veranderen van richtingen en op de juiste manier wenden en keren zonder je balans te verliezen, is belangrijk voor een voetballer. Ook op de juiste momenten afremmen moet technisch goed op orde zijn.

Conclusie

Een looptraining is dus niet zomaar bepaalde afstanden heel hard sprinten. Bij een goede looptraining moet er goed nagedacht worden wat een voetballer nodig heeft. Er wordt gekeken naar de algehele ontwikkeling van de voetballer zodat het individu op een latere leeftijd al de belangrijke facetten heeft meegekregen om het maximale uit zichzelf te halen. Al de bovengenoemde onderdelen dienen op een verantwoorde manier getraind te worden tijdens een looptraining voor voetballers. En daar help ik graag bij.

Wil jij sneller worden? Explosiever dan je tegenstander en het beste uit je seizoen halen? Dat kan!
Meld je nu aan voor mijn looptrainingen.

BOEK EEN GRATIS TRAINING
Return to top of page