Skip links

De voordelen van een personal trainer

Elke dag besluiten veel mensen om aan de slag te gaan met een personal trainer. Dit is niet zo gek want het samenwerken met een professional zal er o.a. voor zorgen dat jij je (sport)doelstellingen sneller behaalt, je op een verantwoorde manier fitter wordt met minder kans op blessures en je iemand hebt die je motiveert op mindere dagen. Hieronder vind je de opsomming van de voordelen van een personal trainer.

Meer kans om je doelstellingen te behalen
Vaak is het zo dat wanneer je een doelstelling hebt zoals bijvoorbeeld willen afvallen, je te streng bent voor jezelf en je de kans vergroot je doelstelling niet te behalen. Een personal trainer kan jou helpen bij het formuleren van realistische doelstellingen die bij jou passen en jou daar naartoe begeleiden op een professionele en verantwoorde manier. Dit leidt eerder tot het behalen van je doelen met minder kans op terugval en frustraties.

Stok achter de deur
Een veel gehoorde smoes is; Ik heb vandaag écht geen zin om te trainen. Als je weet dat je trainer op jou rekent, op de locatie op je wacht en de trainingen heeft voorbereid voor jou, dan is de kans groter dat je toch gaat omdat je hem/haar niet wil laten zitten. Uiteindelijk moet je het natuurlijk puur voor jezelf doen en zou die reden genoeg moeten zijn om door te zetten maar soms kan een trainer en de gemaakte afspraken een extra stok achter de deur zijn.

Verantwoord trainen en goede uitvoering van de oefeningen
Een personal trainer leert je hoe jij al de oefeningen in jouw training correct uitvoert, ook dit is een van de voordelen van een personal trainer. Dit betekent het technisch juist uitvoeren en verantwoord (voor je lichaam). Als hier te weinig aandacht aan besteedt wordt dan loop jij als sporter grote kans op (langdurige) blessures.
Door samen aan de slag te gaan met een professionele trainer, met oog voor techniek en juiste kennis ben jij er van verzekerd je kans op blessures te minimaliseren en dat je dat oefeningen juist uitvoert wat weer bijdraagt aan het sneller behalen van resultaten.

Voedingsbegeleiding
Hoewel het natuurlijk erg belangrijk is om meerdere keren te sporten en aan lichaamsbeweging te doen, moet men een uitgebalanceerd voedingspatroon daarbij ook niet onderschatten. Deze twee gaan hand in hand en werken effectief samen. Door ook te kijken naar je voedingspatroon en te onderzoeken waar je valkuilen liggen kan je met een personal trainer echt aan de slag gaan en starten met een gezondere levensstijl. Een personal trainer kijkt naar jouw behoeftes en je gestelde trainingsdoelstellingen om dit vervolgens te analyseren.  Een personal trainer komt vervolgens tot een ‘plan’ die voor jou op maat is gemaakt en zorgt voor de beste resultaten. 

Meer kennis om beter zelfstandig te trainen
Je kan de rest van leven profiteren van de begeleiding en opgedane kennis via personal training. Mocht je ooit besluiten om niet meer met een personal trainer te werken dan weet je wel hoe je de oefeningen technisch goed moet uitvoeren en heb je veel meer kennis over het trainen in het algemeen. Dit zorgt ervoor dat je vaak zelfstandig ook het traject op een correcte manier kan doorzetten.

Op maat gemaakte trainingsschema’s
Zoals ik eerder aangaf maakt een personal trainer een op maat gemaakte training voor je. De trainingen en schema’s zijn speciaal voor jou en je doelstellingen uitgewerkt. Hierdoor worden de trainingen op jouw niveau aangepast en kun jij op een verantwoorde manier jouw doelstellingen behalen, boek je het beste resultaten en is er een logische passende opbouw in de trainingen. Ieder lichaam is anders, iedere klant (zowel mentaal als fysiek) is anders en daarom is het dus meer dan logisch dat voor iedereen een ander schema optimaal werkt.

Persoonlijke aandacht
Het aspect persoonlijke aandacht is ook een belangrijke reden voor veel mensen om te werken met een Personal trainer. Door deze 1-op-1 aandacht voel je je gezien en gehoord, zet je net even langer door en dat zorgt ervoor dat deze trainingen effectiever zijn dan in groepsverband of wanneer je het zelf wil proberen. De trainer heeft alle aandacht en tijd voor jou en kan direct corrigeren en aanpassingen doen waar nodig is. 

Grenzen verleggen
Vaak wanneer je alleen sport of traint doe je dit heel lang op een bepaalt niveau. Het wordt een soort bezigheidstherapie of wedstrijdje ‘stuk gaan’ ipv uitgedachte trainingen met progressie. Een personal trainer plant jouw trainingen heel doordacht  en begeleidt jou hierdoor optimaal met als resultaat dat jij elke keer net iets beter wordt en vooruitgaat. Je verlegt steeds je grenzen een stukje om een nog betere versie van jezelf worden uiteindelijk.

Goed voor je mentale gezondheid
Omdat je continu op een positieve manier wordt uitgedaagd door een personal trainer, je uit je comfort zone treedt, per training het maximale uit jezelf haalt, geeft dit een enorme boost aan je mentale gezondheid. Wanneer je eenmaal hebt geproefd van deze ‘sporters rush, wil je niet anders meer en zal je langzaamaan een meer positieve mindset ontwikkelen. En dit heeft uiteraard effect op je gehele dagelijkse leven.

Tijdbesparend
Omdat de trainer veel planmatige training zaken voor je al heeft uitgezocht, en jij vaak alleen nog maar hoeft te komen opdagen. Kun je hierdoor zeer efficiënt en effectief trainen. Hierdoor behaal jij niet alleen eerder jouw doelstellingen maar bespaart het ook enorm veel tijd.  

Minder kans op blessures
Hierboven heb je kunnen lezen wat de voordelen van een Personal Trainer zijn, maar uiteindelijk draagt dit allemaal bij aan blessurepreventie. Onder andere vanwege de persoonlijke aandacht, de manier waarop de personal trainer jou de oefeningen op een veilige manier laat uitvoeren en op maat gemaakte schema’s, is de kans op blessures aanzienlijk minder dan wanneer jij zonder een personal trainer gaat trainen. Zoals eerder aangehaald, zit er een logische opbouw in de trainingen en met de juiste intensiteit en rustmomenten en dit samen moet er allemaal voor zorgen dat jij blessurevrij blijft. 

Join the Discussion

Return to top of page