Skip links

Wat kost een personal trainer?

Sporten onder de begeleiding van een personal trainer heeft veel voordelen en kan heel nuttig zijn om je persoonlijke doelstelling(en) sneller en efficiënter te behalen. Echter zijn er veel verschillende ‘soorten’ personal trainers en is iedereen weer net iets anders als het gaat om persoonlijke begeleiding hierin. Daarom verschillen de kosten vaak per personal trainer zo erg. Wat kost een personal trainer en waarom zijn de verschillen in kosten soms zo groot tussen personal trainers? Hieronder leg ik uit welke verschillen er zijn en hoe dat leidt naar (soms) zoveel verschil in kosten. Dit geeft jou hopelijk handvatten en tips waar jij op kunt letten als je besluit om samen te gaan werken met een personal trainer.

De kosten van een training onder begeleiding van een personal trainer variëren gemiddeld van 25 tot 90 euro per uur.
Er is geen eenduidig antwoord op de vraag wat een personal trainer kost. De verschillen in prijs hangt sterk af van o.a. de ervaring van de trainer, opleidingen en de locatie van de eventuele gym.

Om inzicht te krijgen waar deze verschillen vandaan komen, heb ik deze blog geschreven.

Inhoud van deze pagina:

  1. Ervaring van de personal  trainer
  2. Voedingsbegeleiding
  3. Niveau van de trainer en training
  4. Professionele ontwikkeling van trainer
  5. Locatie en materialen
  6. Conclusie
  7. Tip

Ervaring van de personal trainer
De (werk)ervaring van een personal trainer is vanzelfsprekend heel belangrijk. Niet alleen de ervaring als het gaat om het begeleidingen van de klanten maar ook de sportachtergrond van de trainer zelf, dus welke sport de personal trainer in het verleden heeft beoefend of wellicht nu nog actief in is is van groot belang. Wanneer een trainer veel mensen heeft getraind heeft hij (waarschijnlijk) te maken gehad met allerlei verschillende klanten en hun bijbehorende uitdagingen. Denk hierbij aan iemand die wilt afvallen, of iemand die juist sterker wilt worden of zich gewoon fitter wilt voelen. Maar zelfs binnen een groep van personen die willen afvallen zijn er verschillen in ‘problematiek’. De ene klant heeft bijvoorbeeld een voedselallergie, de ander is veganist of heeft diabetes. Hoe een personal trainer hier correct mee omgaat verschilt sterk van elkaar. Hoe meer van deze verschillende uitdagingen en klanten een personal trainer in het verleden heeft kunnen helpen,  des te  sneller de trainer nog meer andere klanten kan helpen. Door deze positieve resultaten en ervaring stijgt de waarde van een personal trainer ook.

Voedingsbegeleiding
Wanneer je doel is om bijvoorbeeld af te vallen, is ook de begeleiding in voeding zeer belangrijk. Vragen zoals;  kan de personal trainer jou hier gericht in coachen en hij heeft hier kennis en kunde van? Is de begeleiding hierin optimaal en kan de trainer een overzichtelijk plan maken om jouw voedingspatroon aan te passen zodat jij de gewenste resultaten kunt zien? Zijn dan nodig om te stellen. Een op maat gemaakt trainings- en voedingsplan is hierin essentieel. Niet iedere personal Trainer heeft deze expertise, en ook daardoor verschillen de kosten.

Niveau van trainer en training
De kwaliteit van de trainingen is mijn ogen het hoogste streven. Dit bepaalt namelijk voor een groot deel wat de waarde van een personal trainer is en hoe verantwoord jij de klant progressie laat boeken. Met een goed en doordacht trainingsplan kan de klant eerder zijn of haar doelstellingen bereiken. Kijk er goed na of de trainingen daadwerkelijk  doordacht zijn met idee erachter. Zit er progressie in, in wat je doet? Of zijn het willekeurige oefeningen, met als resultaat uitputting en ‘kapotgaan’ zonder een achterliggend plan die jou als specifiek op lange termijn beter maakt. Probeer na te gaan of de prijs van de personal trainer in die zin dus evenredig is aan de kwaliteit van de trainingen en begeleiding die wordt geleverd.

Professionele ontwikkeling van trainer
Ook opleidingen en cursussen en achtergrond zijn belangrijke factoren als het gaat om de kosten van een personal trainer. Jezelf als trainer bijscholen kan natuurlijk op verschillende manieren. De ene kiest ervoor om zich continu bij te scholen door cursussen, trainingen en opleidingen te volgen (off- en online), de ander kiest ervoor om eens in de zoveel tijd zich in literatuur te verdiepen. Beide kan natuurlijk maar naar mijn mening hoort een personal trainer zich continu te blijven en willen ontwikkelen. Je bent (mede)verantwoordelijk voor de (fysieke) gezondheid en het welzijn van je klant. Het menselijk lichaam is zeer complex en juist daarom is het een vereiste om je daar constant in te blijven verdiepen om zo consequent een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de gezondheid van je klanten. 

Locatie en materialen
Het pand wat de trainer gehuurd of gekocht heeft, heeft ook invloed op de kosten wat jij als klant per uur betaalt. Daarbij horen ook de (trainings)materialen die beschikbaar zijn en andere utilities. Indirect zit dit logischerwijs in het uurtarief verwerkt. Wat niet erg is want jij maakt er gebruik van en het draagt bij aan de trainingen. Maar ben je iemand die dit niet allemaal nodig vindt, of heeft het niet jouw voorkeur dat de locatie van jouw trainer bijvoorbeeld beschikt over de duurste apparatuur, dan kan je wellicht goedkoper uit zijn bij een trainer met een meer basic locatie en materialen. Het is een kwestie van uitzoeken wat bij je past en je voorkeur heeft.   

Conclusie
Zoals je hebt kunnen lezen ligt het aan een aantal factoren waarom de kosten van een personal trainer zo kunnen verschillen. Zaken als ervaring, kennis van voeding, de kwaliteit van de trainingen en locatie zijn hier een onderdeel van. Maar dit alles wil niet zeggen dat wanneer een personal trainer veel ervaring heeft en vele opleidingen heeft gedaan hij of zij per definitie een betere of goede trainer is. Andersom hoeft het ook niet te betekenen dat een startende personal trainer geen goede trainer kan zijn. Uiteindelijk gaat het deze factoren samen, en wat jouw persoonlijke voorkeur is binnen deze opties. Wil je kwaliteit maar vind je een basic locatie prima, of vind jij een starter geen probleem maar wel de nieuwste trainingstoestellen belangrijk dan kom je weer uit bij een ander soort trainer en prijsklasse.

Tip
De doorslag zal uiteindelijk zijn of iemand wel of niet bij je past. Je betaalt maandelijks toch een x bedrag en het is en blijft een investering in jezelf doen. Dan is het wel zo fijn wanneer je het goed met diegene kan vinden en je 100% tevreden bent dat jouw geld daar heen gaat. Ongeacht of het de beste trainer is of niet. Wees dus kritisch en ga er niet vanuit dat iedere trainer kwaliteit kan leveren of dat het een match is tussen jullie.  Durf (kritische) vragen te stellen, zo kom je veel te weten over de trainer en handelswijze. Dit zal het makkelijker maken om goed in te schatten of de personal trainer en het coachingstraject bij jou passen. Succes!

Join the Discussion

Return to top of page