Skip links

Wat is de PAL-waarde?

Je lichaam heeft dagelijks energie nodig voor allerlei activiteiten. Activiteiten als lopen, wandelen, een trap oplopen. Je lichaam heeft dit ook voor interne processen energie nodig. Denk hierbij aan de stofwisseling, je hormoonhuishouding en de bloedcirculatie. Voor iedereen is de energiebehoefte dus anders.
Om je energiebehoefte te berekenen heb je 2 waardes nodig. De uitkomst van je basaal metabolisme en je PAL-waarde. Verder in dit artikel kun je lezen wat de basaal metabolisme is maar is wat is precies de PAL-waarde?

Inhoud van deze pagina:

  1. Wat is de PAL-waarde?
  2. Basaal metabolisme/ruststofwisseling
  3. Wat heeft invloed op je PAL-waarde?
  4. PAL-waarde bepalen
  5. Conclusie

Wat is de PAL-waarde?
De PAL-waarde staat voor Physical Activity Level. Dit is de waarde die wordt gehangen aan je lichamelijke activiteit. De waarde komt tot stand door te kijken naar hoe intensief je werk is, de intensiteit van je sport en dagelijkse activiteiten. Dus kortom: hoe actief jij gedurende de dag bent.

Om te weten wat jouw persoonlijke energiebehoefte is moet je eerst berekenen wat je basaal metabolisme is. Vervolgens reken je uit wat je PAL waarde is. Deze 2 getallen vermenigvuldig je met elkaar en de uitkomst hiervan is je dagelijkse energiebehoefte. Dit getal is wat je dagelijks aan calorieën mag innemen.

Basaal metabolisme/ruststofwisseling
In dit artikel heb ik eerder geschreven over de basaal metabolisme of ook wel ruststofwisseling is. Dit is in principe de hoeveelheid energie die je lichaam in rust nodig heeft om alle lichamelijke processen in goede banen te kunnen leiden en in stand te houden. Verschillende factoren hebben invloed op je basaal metabolisme. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je gewicht, geslacht, leeftijd en lichaamssamenstelling. Door een formule kun je bereken wat je basaal metabolisme is.

Wat heeft invloed op je PAL-waarde?
De PAL heeft te maken met je leefstijl en je dagelijkse activiteiten. Hieronder wordt beschreven wat er allemaal invloed heeft op de PAL waarde.

Werk
Zoals eerder beschreven heeft jouw werk en met name het type werk dat je verricht invloed op het energie die je dagelijks verbruikt. Mensen die de hele dag op kantoor zijn met een zittend beroep verbruiken logischerwijs veel minder energie dan een bouwvakker die dagelijks intensief werk levert. Ook hier dient rekening mee gehouden te worden bij het starten met het trainen, afvallen en de voeding die je tot je neemt.

Dagelijks actief
Ben je iemand die vaak lange afstanden loopt of vaak de fiets pakt. Loop je liever de trappen omhoog naar de 2e verdieping of pak je de lift. Pak je liever de auto wanneer je je boodschappen doet of ga je te voet. Ook dit soort activiteiten bepaalt mede hoe actief jij gedurende een dag bent.

Sport
Uiteraard is een belangrijk onderdeel; het sporten. Dit heeft in zeer grote mate invloed op de hoeveelheid energie die je verbruikt. Niet alleen het sporten zelf maar vooral ook de intensiteit van je trainingen spelen een grote rol. Een topsporter die voor de marathon traint en wekelijks heel veel kilometers hardloopt verbruikt natuurlijk veel meer energie dan iemand die 2 x in de week in een sportschool 20 minuten op een loopband hardloopt op een laag tempo.
Dat geldt ook voor een gewichtheffer die dagelijks hard traint om het maximale uit zijn wedstrijden te halen. Dit is niet te vergelijken met iemand die 2 x in de week in de sportschool krachttraining om zijn/haar fysieke gesteldheid bij te houden. De energieverbruik van de gewichtheffer is vele male hoger door de hogere intensiteit.

PAL-waarde bepalen
De PAL-waarde is dus de waarde die wordt gegeven aan je lichamelijke activiteit. De waarde komt tot stand door te kijken naar de intensiteit van je werk, je sport en overige dagelijkse activiteiten. Hieronder worden de waardes die aan een bepaalde activiteit wordt gegeven verder belicht.

  • Ben je bedlegerig of iemand die niet of nauwelijks de mogelijkheid heeft om te bewegen dan is je PAL waarde 1.2.
  • Zittend werk zonder mogelijkheid van bewegen en weinig of geen inspannende vrijetijdsbesteding 1.4-1.5.
  • Zittend werk met mogelijkheid om te bewegen, maar weinig of geen inspannende vrijetijdsbesteding 1.6-1.7.
  • Staand werk. 1.8-1.9.
  • Zwaar werk of zeer actieve vrijetijdsbesteding 2.0-2.4

Heb je zittend werk waarbij de mogelijk om te bewegen beperkt is en

Conclusie
De PAL-waarde heeft dus alles te maken met je lichamelijke activiteiten.
Het is belangrijk om een goede en eerlijke inschatting te doen om tot deze waardes te komen. Dus niet alleen hoe vaak je per week traint maar ook hoe intensief de trainingen zijn is belangrijk om te weten.
Ook als het gaat om je beroep en de zwaarte ervan. Want als jij aangeeft dat je een redelijk zwaar beroep hebt maar in praktijk dat hebt, dan kan de uitkomst van jouw dagelijkse totale energiebehoefte hoger uitkomen dan dat je in werkelijkheid verbruikt. Als je hier vervolgens jouw voedingspatroon op aanpast betekent het dus dat jij dagelijks veel meer calorieën gaat binnenkrijgen dan dat je verbruikt. Met als resultaat dat je dus onbedoeld zal aankomen.

Join the Discussion

Return to top of page